ÉTKEZÉS Ausztriában

ÉTKEZÉS Ausztriában

 

A főétkezés ideje általában az ebéd. Számos helyen kínálnak napi ételajánlatot (Tagesteller) vagy fix menüt (Mittagsmenü, Tagesmenü). A menü árak átalában 4-6 €-ba kerülnek. A napi menüt sok esetben még este is felszolgálják. A főétkezések közötti időszakban felszolgált könnyű fogás a Jause. Az étlap elnevezése nem menü, hanem Speisekarte. Ausztriában több mint 700 kínai étterem található és több mint 1000 pizzeria. Ezek kínálata megbízható és árban is elérhető. A kisvendéglőkben (Heuriger, Buschenschenke) viszonylag olcsón étkezhetünk és a hangulatuk is tipikusan osztrák.

A legolcsóbb étkezési lehetőséget az egyetemi étkezdék (Mensa) kínálják. Az étlapjukon csupán két három fogás található, ezek közül egy mindig vegetáriánus.

A nagyobb pályaudvarokon többféle olcsó étkezési lehetőséggel találkozhatunk. Többféle csirke vagy halétel közül választhatunk, ahol kívánság szerint be is csomagolják a választott fogást.

Az előkelőbb szállodákban mindenütt találhatunk éttermeket, ahol minden igényünket kiszolgálják. Persze az árak is jóval magasabbak az átlagnál. Általában még a terítéknek (Gedeck) is ára van. Esetlen az asztalon lévő péksütemény (Gebäck) árát is külön felszámolják.

Ha hirtelen akarjuk éhségünket csillapítani, akkor bármely – nálunk is megtalálható – gyorséttermekben a hazai kínálattal hasonló ételekkel találkozhatunk. Ha valami helyi specialitásra vágyunk különböző kolbászokat zsemlével és mustárral, sörrel kínáló bódék (Würstelstand), Eurosnack és Schnitzelhaus nevű bécsi szelet-éttermek közül választhatunk. Némely csemege üzletben (pl. Billa) is készítenek grill csirkét vagy más meleg ételt. Helyenként asztalokat is találhatunk, ahol elfogyaszthatjuk a vásárolt ételt.

Az éttermek, vendéglátóhelyek –kivétel a szállodák – szünnapot tartanak, általában a hétfői napon.

Kocsmák, éttermek sok esetben 23 óráig is nyitva tartanak, de a konyha már 21.30 kor bezár.

Főzés, önellátó étkezés

Az élelmiszer áruházakban a hazaihoz hasonló árakkal találkozhatunk (Pennymarket, Lidl, Hofer /nálunk ALDI). A legtöbb üzlete a BILLA szupermarket hálózatnak van. A jelentősebb pályaudvarok kivételével az üzletek 19.30-kor zárnak és vasárnap szintén zárva tartanak.