Bécsi Kávézók

Forrás: http://korutazasok.blogspot.hu


Az osztrák kávé kultúra messze földön híres. Szinte átláthatatlan a variációk sokasága. Aki Ausztriában egyszerűen egy kávét rendel, azonnal elárulja magáról, hogy külföldi.
A legenda szerint egy volt lengyel katona, Franz Kolschitzky nyitotta meg az első kávéházat Bécsben. Eszerint a törökül jól beszélő Kolschitzky 1683-ban, Bécs második török ostroma idején felbecsülhetetlen szolgálatokat tett V. Károlynak azzal, hogy meghozta a felmentő lengyel csapatok közeledtének a hírét. Jutalma egy telek és többféle hadizsákmány volt, utóbbi között félezer zsák fekete babbal. Az először teveeledelnek gondolt szemekről kiderült, hogy ízletes ital főzhető belőlük - tartja a hagyomány. Valójában már 1645 körül ismerték a kávét Bécsben, de az első kávéház megnyitására Johannes Diodato örmény kereskedő kapott engedélyt a császártól 1685-ben.
Franz Kolschitzky
 
Bécsben nagy múltja van a kávéházi kultúrának, nem csoda, hogy a fogyasztásban is élen jár Ausztria. A külföldieket is beleértve napi átlag 2,6 csésze fogy kávéból, fejenként évi 160 liter, illetve nyolc kilogramm. Csak vízből fogy több Ausztriában az italok közül, a sör is csak a harmadik helyen áll. Európában csak Norvégiában, Dániában és Finnországban fogyasztanak több kávét.
 
Az eredeti osztrák kávék alapja a közepesre pörkölt kávéból (bécsi pörkölés), hagyományos (nem gőzzel működő) kávéfőzőben főtt kávé. A kézi pörkölés idő- és emberigényes ceremóniája, a kávékészítés lassúbb, megfontoltabb módja, a kávék kikészítésének és felszolgálásának szertartásossága itt szétválaszthatatlan egységet alkotnak. 
De hogy ne csak a sablonok kerüljenek szóba , a bécsi Café Central igazán kitett magáért 1913-ban, már ami az ördögi összesküvéseket illeti. A hosszú és kemény tél folyamán az egyik törzsvendég, Herr Bronstein gyakran sakkozott itt egy nagy bajuszú, megtermett ellenféllel. Az akkori rendszer titkosrendőrsége ügyet sem vetett rájuk, bezzeg később, az orosz forradalom kitörése után már viszont nagyon is tudták , ki is volt ez a két ember: Herr Bronstein  nem volt más mint Trockij, a nagybajszú ellenfél pedig Sztálin……
 
A második világháború kitörése előtt kb. 4000 kávéház működött Bécsben,napjainkra ez a szám 400 körül mozog. A kávéházak gyakori látogatói tudják,  mitől is lesz egy hely jó kávéház. Fontos például a kiszolgáló személyzet, és akik gyakran járnak Bécsben, illetve Ausztria  más kávéházaiban, azok bizonyára tapasztalták, hogy a „csinos csomagolású” pincérnők feltétlenül előnyt jelentenek, de nem ez számít. Minden kávéház alfája és omegája  - a kiváló minőségű kávé mellett – a megfelelő modorú és arckifejezésű pincér. Egyes intézmények pincérei állítólag egy szent türelmét is próbára tennék….
A jó modor és kulturált viselkedés elengedhetetlen, ám a turistának nem árt tisztában lenni azzal, hogy az osztrákok, de különösen a bécsiek valóságos tudománnyá fejlesztették a kávéivást.  Szerintük ugyanis a kávéház nem csak arra való, hogy az emberfia lezuhan a székre behörpinti a kávéját és már rohan is tovább, hanem ez a hely , ahol pletykálni, újságot olvasni, sakkozni , randevúzni lehet, persze maga a kávézás is egy fontos szempont. Persze ennek is megvan a maga ára, de hát meg kell fizetni a a kellemes környezetet és a nyugalmas légkört.
A Császárváros leghiresebb helyei :
Café Central
Az egyik leghíresebb, és legdrágább bécsi kávézó 1860-ban nyílt meg. A 20. század elején a bécsi értelmiség törzshelyévé vált. Számos híresség megfordult itt, köztük Trockij. A Cafe Central kávéi, süteményei, és atmoszférája fantasztikusak. A falakat Sissi, és Franzl festményei díszítik.
 Cím: Herrengasse 14. U3 metró: Herrengasse megálló.
Demel 
A Demelt kitűnő süteményei, és tortái, művészi, színes ablakai, és barokk berendezési tárgyai világhírűvé tették. A kitűnő kávéházat 1786-ban alapították, jelenlegi helyére 1857-ben költözött. Az árak ugyanakkor igen magasak itt, és sokak szerint a cukrászda dolgozói sem túl segítőkészek. Megkóstolható itt az Sachertorte is, amely összehasonlítható a Cafe Sacher eredeti tortájával. Több legenda is kering annak kapcsán, hogy hogy juthatott hozzá a Demel a recepthez. A Hotel Sacher tortájához képest az a különbség, hogy a Demel Sacher-tortájában a sárgabaracklekvár nem a közepén, hanem a bevonat alatt található. 
 Cím: Kohlmarkt 14. U3 metró: Herrengasse állomás. 2A, 3A busz: Hofburg megállóhely

Drei Husaren

A Drei Husaren 1933-as megnyitása óta Bécs egyik legelegánsabb, és legnagyobb presztízsű éttermének számít. Ebben a luxusétteremben talán az autentikus bécsi konyhaművészet legjobb alkotásait szolgálják fel, a legjobb minőségű hozzávalókból, a legjobb elkészítéssel, a háttérben cigányzenével. Az árak nem olcsók, így azok a kispénzű turisták, akik mégis szeretné élvezni az étterem fantasztikus légkörét, a legjobban teszik, ha az étterem egyik előre összeállított menüjét választják.
Cím: Weihburggasse 4. U1, U3 metróvonal: Stephansplatz állomás.

Landtmann

A Café Landtmann Bécs 1. kerületében található. Talán ez Bécs legelegánsabb, és legnagyobb presztízsű kávéháza. 1873-ban Franz Landtmann alapította. Ma Ausztria vezető politikusai, üzletemberei, és értelmiségei itt találkoznak. Meglátogatta már Sigmund Freud, Marlene Dietrich, Paul McCartney, és még sok híres ember. A kávézónak remek konyhája is van.
 Cím: Dr. Karl Lueger Ring 4. U3 metró: Herrengasse állomás.

Sacher

Bécs egyik leghíresebb kávéházában, amely a szintén igen híres Sacher Hotelben van, megkóstolható Ausztria leghíresebb édessége, a fantasztikusan finom, eredeti Sachertorte. A hely presztízsével a magas árak is együtt járnak, de a legautentikusabb Sacher-tortát itt lehet megkóstolni, és persze meg is lehet ebédelni.
 Cím: Philharmonikerstrasse 4. U3: Stephansplatz megálló. Innen pár perc gyaloglás, vagy átszállás az U1-re, és leszállás az Oper - Kärnterstrasse állomáson.