Mennyit keres egy szakács?

Pályázati levélminta szakácsok részére


Oskar Mannhardt
Musterstrasse 33
1234 Beispieldorf
Tel. 099 999 99 99
eMail: o.Mannhardt@email.ccHotel Musterhof
Herr R. Schmied
Beispielstrasse 251
1125 Beispieldamm


Beispieldorf, 12. Mai 2013


Bewerbung als Koch


Sehr geehrter Herr Schmied

Mit grossem Interesse bewerbe ich mich auf die offene Stelle als Koch, welche im Hotel & Gastroportal ausgeschrieben ist.

Zurzeit arbeite ich im Testhotel in ungekündigtem Arbeitsverhältnis und suche eine neue Herausforderung in einem neuen Betrieb. Besondere Erfahrungen konnte ich in diesem Betrieb im Bereich a la carte und Buffetpräsentation erlernen.
Nebst meiner langjährigen Berufserfahrungen in der Gastronomie gehört zu meinen Stärken eine rasche Auffassungsgabe, Flexibilität und Bereitschaft neues zu erlernen.

In der Beilage sende ich Ihnen meinen Lebenslauf und Kopien der Arbeitszeugnisse. Für weitere Auskünfte stehe ich Ihnen zur Verfügung und freue mich auf ein Vorstellungsgespräch, um genaueres über die Arbeitsstelle zu erfahren.


Mit freundlichen Grüssen

Oskar Mannhardt

 

Mennyit keres egy szakács?

Forrás:/www.cvonline.hu/blog/

 

by admin on 2012. April 2. Monday

 

 

Bruttó 106 881 forint. Ennyi volt 2010-ben egy szakács havi alapfizetése a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bérstatisztikája szerint, amely a hivatalosan bejelentett munkabéreken alapul. Az átlagfizetés azonban keveset árul el egy szakmában a kereseti lehetőségekről. Akad hely, ahol 90 ezerrel kell beérnie a szakácsoknak, a krém 1 millió forint körül keres havonta. Nagyító alatt a szakácsfizetések.

Még csak a tavasz első hónapját tapossuk, a vendéglátóegységek máris toborozzák a személyzetet a nyári szezonra. Internetes hirdetésben egy tihanyi panzió például havi nettó 250 ezer forintos fizetésért keres főszakácsot a nyárra. “Heti 6 nap a munka, napi 10 órás műszakokkal és egy vasárnapi szabadnappal. A főszakácsnak természetesen a szállást és az étkezést is biztosítjuk a szezon időtartamára”- tudtuk meg a szálláshely tulajdonosától.

 

A próbamunka mindent eldönt

Egy másik hirdetésben egy kelet-magyarországi főiskola keresi menzájának leendő szakácsát. “Rátermettségtől, ügyességtől függően nettó 90-120 ezer forintos fizetéssel tervezzük felvenni a legmegfelelőbb jelentkezőt”- árulta el az iskola egyik szakácsa. A szakma sajátosságait figyelembe véve egyetlen próbanap alatt már feltérképezhető a pályázó alkalmassága. Itt most szó szerint is igaz, hogy a puding próbája az evés. “A szakácsjelöltnek kétféle levest és hatféle második fogást kell elkészítenie a próbanapon. Közben a háttérből figyeljük a diákok reakcióit, és azt, mennyire fogynak az ételek. Ha jól dolgozott, ízletesen készítette el a fogásokat, az a menük fogadtatásából egyértelműen látszik”- magyarázta a szakács, aki a munkaerő-kiválasztással is foglalkozik.

 

Nem telített a magyar piac

Bár az OKJ-s bizonyítványt adó iskolák valósággal ontják magukból a pályakezdőket, egyelőre nem telített a szakma Magyarországon. “Intézményünkből évente 800 végzős kerül ki a munkaerőpiacra, mintegy 60 százalékuk szakács. Indulásként általában nettó 120-150 ezer forintot kereshetnek. Ez az összeg a tehetségesebb szakácsoknál 4-5 év múlva akár havi nettó 300-400 ezer forintra emelkedhet, konyhafőnökké általában 2-3 év eltelte után léphetnek elő” – mondja Kovács László, a Gundel Károly Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szakképzési igazgatója.

 

Hiányszakma Nyugat-Európában

 Aki pedig tehetséges és mobil, őt várja a nyugat-európai álláspiac. “Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban – a magyar bér három-, négyszerese könnyedén megkereshető – így a nyelveket beszélő, fiatal szakemberek rendre élnek is a lehetőséggel. Egy 2 éve végzett, egykori diákom például Németországban él, bruttó 2000 eurót keres és egyelőre esze ágában sincs hazajönni”- adott betekintést a szakma helyzetébe Kovács László.

A kialakult helyzethez az is nagyban hozzájárult, hogy az EU-tagországokban más szerkezetű a szakács szakképzés. Így a nyugat-európai szakemberek többségének – bár magasabb szinten ismernek egy-egy gasztronómiai részterületet – nincs olyan átfogó ismerete a konyhaművészet egészéről, mint a nálunk végzetteknek. A Magyarországon megszerzett és külföldön továbbfejlesztett szakmai tudást épp ezért nagyra értékelik.

 

A szakácsok kereseti viszonyait az étterem profilja is meghatározza. Egy bejáratott vendéglő főszakácsa nem ritkán többet keres, mint a nagyobb éttermekben dolgozó, részfeladatokat ellátó kollégái, mert munkája nagyobb felelősséggel és több önállósággal jár. Egy ilyen szakember 10 -15 év gyakorlattal akár bruttó 500 ezer forintot is megkereshet.

 

A krém 1 millió forint felett keres

 

A szakma krémje 1 millió forint felett keres havonta – igaz, ebbe az élcsapatba csak kevesen, legfeljebb húsz ember tartozik a szakmából.

“Az ilyen kaliberű sztárszakácsok nyelveket beszélnek, külföldön is megfordultak, neves, például Michelin-csillagos étteremben dolgoztak, forog a nevük a sajtóban” – magyarázza Simon Gábor, a szakácsokat is képző Corvus Kft. igazgatója. “Emellett érteniük kell a marketinghez, mert ha tetszik, ha nem, az is a showbusiness része. Munkájukhoz ugyanis szervesen hozzátartozik, hogy a gasztronómiában az emberek életérzést, kikapcsolódást is keresnek. A jobbára a sztárséfek szakmai jelenléte miatt látogatott luxuséttermeket a közönség legkevésbé sem az éhségérzet sokkal inkább az élmények miatt keresi fel.”

 

Kemény fizikai munka hőségben

Az átlagos hazai szakács bére azonban a nettó 100-200 ezer forint körüli sávban mozog és gyakran 40 fokos hőségben, kemény fizikai munkával kell 200 kg nyersanyagból menüsorokat varázsolniuk a kockás abroszokra.

 

 HR Portál

Szakács munkák

További szakács állások